Kennismakingsbezoek wethouder Messerschmidt met drie ambtenaren vanuit de gemeente Apeldoorn aan Klarenbeek in september 2023

Op 6 september heeft wethouder Messerschmidt met drie ambtenaren officieel kennis gemaakt met Klarenbeek. Bestuursleden van Klarenbeeks Belang, de dorpscontactpersoon en de coördinator Hulpvragen waren bij dit bezoek aanwezig. We hebben met zijn allen een rondje Klarenbeek gefietst en daarbij de wethouder en de ambtenaren bijgepraat over de onderwerpen die op dit moment spelen in Klarenbeek. Omdat het een Apeldoornse afvaardiging was, hebben we uitsluitend over de kwesties in het Apeldoornse deel van Klarenbeek gesproken.

We zijn met de fiets gestart vanaf het MFC. Als eerst hebben we een bezoek gebracht aan de voormalig Openbare Basisschool de Dalk en Kinderopvang Klarenbeek, waar Gerscha Gerritse (eigenaar van Kinderopvang Klarenbeek) ons toesprak.

Vervolgens sprak Maaike Arcos Aguilera-Boerkamp ter plaatse over de plannen voor de ontwikkeling van een woonzorg locatie voor ouderen, het zogeheten “Hart van Klarenbeek”.

Verder fietsend kwamen we bij de Elsbosweg. Daar hebben we gesproken over de leefbaarheid op de weg tussen Garage Schimmel en de Klarenbeekseweg. Ons voorstel is om het kombord te verplaatsen en misschien nog iets te doen aan de inrichting van de weg.

Ook deel 2 van het toekomstige fietspad langs de Elsbosweg (tussen de Brinkenweg tot aan het dorp Klarenbeek) kwam daar aan de orde. Het eerste deel (vanaf de Polderweg Apeldoorn tot de Brinkenweg Klarenbeek) is gereed en wordt naar tevredenheid gebruikt. Deel 2 is een ingewikkeldere kwestie. Om het fietspad te realiseren, geeft de gemeente aan dat het noodzakelijk is, dit te realiseren over grond van particulieren. Met de grondeigenaren is hierover gesproken, zij staan hiervoor open, echter willen zij grond voor grond. De gemeente heeft daar geen grondpositie, waardoor het moeilijk wordt om vorderingen te maken.

Daarna werd een bezoek gebracht aan bungalowpark Klein Zwitserland en café de Klaarbeek. Klarenbeeks Belang heeft gesproken met beide ontwikkelaars. De participatie zal op gang moeten komen met de vraag: wat zijn de behoeften in het dorp? Chris Wolters en Jasper Waanders, bestuursleden van de Carnavalsvereniging de Neutenkrakers vertelden over de plannen van de Klaarbeek.

Het toekomstige woningbouwplan Hessen Allee/Doorvaart werd ook bezocht. Een plan waar 62 woningen gebouwd zullen worden. Donderdag 21 september is het bestemmingsplan besproken in de Gemeenteraad van Apeldoorn. Er is akkoord gegeven.

Via het Voorster deel is de groep teruggefietst. Een mooie route langs het Boshuis en Basisschool de Kopermolen. Daar hebben we de onderwerpen nogmaals met de wethouder en de ambtenaren besproken. We hebben een Klarenbeeks pakketje hebben aangeboden al aandenken aan ons dorp.

De wethouder en zijn gezelschap vonden het een mooi en interessante bijeenkomst. Op 8 november komen de Voorster en Apeldoornse dorpenwethouders weer naar Klarenbeek voor een vervolg.

Altijd welkom; voor de helft Voorst en voor de helft Apeldoorn maar helemaal Klarenbeek!