Helpende handen Klarenbeekse Vrijwililge Hulpdienst

Nederland vergrijst, de zorgkosten lopen op en de druk op mantelzorg groeit. Ouderen worden steeds vaker geacht langer thuis te blijven wonen en geholpen te worden door hun kinderen en/of hun omgeving.  Steeds meer wordt gesproken over informele zorg, maar hoe geef je daar vorm aan?

In Klarenbeek zijn de dorpscontactpersonen samen met enkele vrijwilligers druk doende om hier op in te springen en een Klarenbeekse Vrijwillige Hulpdienst op te richten.


Dé oplossing voor alles zit daar niet in, maar niets doen is ook geen optie. Een hulpdienst door Klarenbekers voor Klarenbekers die om verschillende redenen een helpende hand nodig hebben. Hulp waarvoor geen professionele hulp mogelijk is, want het is niet de bedoeling een baan in de weg te staan. De vrijwilligers kunnen onder andere ondersteunen bij vervoer, opvang en de boodschappen. Zo kan iedereen op eenvoudige wijze iets moois betekenen voor anderen, want zonder elkaar is iedereen alleen.

“Helpende handen”, de Klarenbeekse Vrijwillige Hulpdienst, kent de volgende onderdelen:

Vervoersdienst

Van vrijwillig vervoer kan gebruik worden gemaakt voor bijvoorbeeld vervoer naar de huisarts, de kapper of een bezoek aan de soos. Bij een medisch bezoek brengt de vrijwilliger de persoon tot de wachtkamer indien nodig, maar gaat niet mee naar het consult.  De hulpvrager betaalt hierbij een onkostenvergoeding voor de gereden kilometers.

Opvangservice

Opvangservice kan ingezet worden om mantelzorgers te ontlasten bij de zorg voor een familielid die (tijdelijk) hulpbehoevend is. Een vrijwilliger kan de zorg op een aantal momenten (tijdelijk) van de mantelzorger overnemen, zodat deze even tijd voor zichzelf heeft.

Boodschappendienst

Voor Klarenbekers die (tijdelijk) niet meer zelfstandig boodschappen kunnen doen, is het ook mogelijk hulp te krijgen van een vrijwilliger om samen boodschappen te doen. Indien hierbij gebruik wordt gemaakt van een auto, dan wordt ook hierbij een onkostenvergoeding berekend voor de gereden kilometers.

Klusservice

Bij de klusservice kan men terecht voor de kleine klusjes in en om het huis, zoals bijvoorbeeld een lamp vervangen, een schilderij ophangen of in de winter de stoep sneeuwvrij maken. Kortom, klussen aan huis die voor een professional te klein zijn. Uiteraard zijn hierbij eventuele materiaalkosten voor  rekening van de hulpvrager.

Voor alle diensten geldt de voorwaarde dat menbinnen het eigen netwerk geen mensen heeft die kunnen helpen. Alle binnenkomende hulpaanvragen worden beoordeeld door een coördinator, die vervolgens op zoek gaat naar een geschikte vrijwilliger .

Inloopochtenden

De dorpscontactpersonen zijn van plan om in het nieuwe jaar wekelijks (waarschijnlijk op de woensdagochtend) laagdrempelige inloopochtenden te organiseren in het nieuwe Multi Functionele Centrum in Klarenbeek. Wekelijkse inloopochtenden, voor iedereen toegankelijk, waar het elkaar ontmoeten centraal staat. Waar men een kop koffie kan drinken en een praatje kan maken.  Ook voor deze ochtenden  zijn  we op zoek naar vrijwilligers, die koffie willen schenken  en hand- en spandiensten willen verrichten.

Incidentele activiteiten

Ook vrijwilligers die af en toe ingezet willen worden bij incidentele activiteiten, zoals bijvoorbeeld wandelen met mensen in een rolstoel, mensen begeleiden tijdens een uitje naar bijvoorbeeld een tuincentrum of meehelpen met een verwendag voor ouderen, kunnen zich melden.

“Helpende handen” draait onder de vlag van De Kap uit Apeldoorn, waardoor er van bepaalde voorzieningen gebruik kan worden gemaakt  en de vrijwilligers verzekerd zijn.

Vrijwilligerslijst

Het is nu zaak een lijst van vrijwilligers samen te stellen, jong of oud, iedereen is welkom!  Dus mocht u zich als vrijwilliger in willen zetten bij de vervoers- en/of boodschappendienst, opvang- en/of klusservice, de inloopochtenden en/of incidentele activiteiten laat het dan weten. U ontvangt dan een aanmeldformulier waarop u kunt aangeven voor welke werkzaamheden u benaderd kunt worden, hoe vaak en wanneer. Want ook als u zich niet structureel kunt of wilt inzetten, maar af en toe een helpende hand kunt bieden, bent u van harte welkom.  

Voor meer informatie over “Helpende Handen”, de Klarenbeekse Vrijwillige Hulpdienst en/of voor een aanmeldformulier kunt u contact opnemen via e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch via: 06-12260021 Bij geen gehoor wel graag de voice-mail inspreken.

Wat is er te doen!

Geen evenementen

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Neem contact op

Natuurlijk hopen wij dat de Klarenbekers de weg naar Klarenbeeks Belang weten te vinden. U kunt ons op verschillende manieren bereiken:

- Bezoek ons maandelijkse spreekuur. Dit wordt iedere 3e woensdag van de maand vanaf 19.30 uur gehouden en gaat vooraf aan onze reguliere vergaderingen. U kunt ons een e-mail sturen. Ons adres is info@klarenbeeksbelang.nl

- U kunt natuurlijk ook één van de bestuursleden benaderen.

Lid worden

Het aantal leden is voor Klarenbeeks Belang van groot belang. Hoe meer leden hoe groter de invloed het bestuur van de wijkraad op gemeente en andere instellingen kan uitoefenen. Mogen wij ook op uw steun rekenen? Het lidmaatschap voor Klarenbeeks Belang bedraagt minimaal 5 euro.

Wilt u lid worden? Klik hier om u in te schrijven als lid

 

Go to top